Wedstrijden:

Wedstrijdverslagen en uitslagen:

2006
        2007        2008        2009        2010        2011        2012        2013        2014       2015     2016

Wedstrijden Terherne 17 + 18 september 2016.

Klik op 2016.

Wedstrijden Aldegea 11 + 12 juni 2016:


Het verslag van dit weekend is gemaakt door de bemanning van zeilpraam "Jolanda", waarvoor dank!
Klik op 2016 om het te lezen
en voor de volledige uitslag en de competitiestand.

Wedstrijden Woudsend 21 + 22 mei 2016:


Het verslag van dit weekend is gemaakt door de Woudsender Commissie, waarvoor Tige Tank!

Ferslach Sylwykein Fryske Boere Preammen by Wâldsein

21 en 22 Maaie 2016

Sneon:
Prachtich sylwaar, mei bytiden dikke pûsters. Trije moaie wedstriden. Moaie duels en hjir en dêr in strafrûntsje. In prachtige silerei. Yn alle trije wedstriiden wie de start bepalend. De preammen moasten wol wer wenne, foaral it starten. Hjir en dêr in reefke, soms deryn en soms derút. De sinne dy't foarspeld wie kaam net.
Snein:
1ste wedstriid: begûn mei in falske start fan númer 44. De wyn kakte hieltyd mear yn mar om healwei âlven hellet de wyn wer oan. In wedstriid sûnder grutte feroaring. Allinne pream 35 en 44 wisselden fan plak.
2de wedstriid liket it raak. By de start rakke pream 33 oan 4 fêst. It wurdt ôfkocht mei in strafrûntsje. Der stie in dikke wyn dy't letter kompleet weifoel. Sa blykt mar wer: Alles wurdt net sa it liket. Dizze wedstriid wurdt ôfblaasd.

Dochs in prachtich sylwykein.
Oant takommend jier.

Skûtsjekommisje Wâldsein

Klik hierboven op 2016 voor de volledige uitslag.

Wedstrijden Terherne 19 + 20 september 2015:


Het kampioenschap van 2015 werd ook dit jaar beslist op de Terkaplester poelen. Zowel op zaterdag als op zondag een mooie bries, dus prima zeilweer.
Klaas Postma met "De Onderneming" van Simon van der Meulen ging met voorsprong het weekend in en maakte zijn favorietenrol meer dan waar.
Met 3 maal een 1e, 1 maal een 2e en 1 maal een 5e plek werd hij, naast weekend winnaar, ook overtuigend kampioen 2015.

Grote verrassing dit jaar was het goede zeilen met dito resultaat van Jentje Jonker die, met een nieuwe schipper aan het roer, stabiel naar de 3e plek dit weekend en in het klassement zeilde.
Hiermee won hij tevens de Zwaga bokaal voor de grootste stijger in het klassement t.o.v. vorig jaar.
Ook niet onvermeld mag blijven het prima zeilen van Sjouke Kalsbeek (2e plek) en Bote Pietersma (4e plek, terwijl ook Pieter de Haas het lek boven heeft en uitstekend mee zeilde.
De kampioen van vorig jaar Gerben Gerbrandy eindigde op een teleurstellende 5e plek, mede veroorzaakt door het uitvallen en een wedstrijd niet meezeilen op Aldegea a.g.v. een gewonde aan boord.

Op Facebook staan bijna 300 foto's van deze wedstrijd. Klik hier om ze te bekijken. Dit kan zonder Facebook account.

Klik hier voor de weekend- en de einduitslag 2015.


Wedstrijden Aldegea 13 + 14 juni 2015:

Op zaterdagochtend stond er al een stevige ZW wind kracht 4-5, toen de 13 preamen van start gingen. Hierdoor konden de routes snel worden afgelegd, maar er moest hard gewerkt worden door de schippers en bemanning. Helaas kon Gerben Gerbrandy van de Sietse de tweede en derde wedstrijd niet uitzeilen in verband met een gewonde aan boord. Gelet op de verwachte toenemende wind voor de zaterdagmiddag werden de 3 wedstrijden zonder pauze achter elkaar gezeild.  Mogelijk sloeg de vermoeidheid toe, want in de laatste wedstrijd waren er strubbelingen bij de finish tussen de  preamen van Errit de Jong, Pieter de Haas en de pream van Jentsje Jonker. De wedstrijden op de zaterdag werden afgesloten met 3 verschillende winnaars , Bote Pietersma, Klaas Postma en Sjouke Kalsbeek. Alles was nog mogelijk voor de zondagwedstrijden, een spannende strijd dus.

Op de zondag volgden de twee beslissende wedstrijden, die traag verliepen door weinig wind. Schipper Klaas Postma bleek deze zondag de sterkste en haalde twee overwinningen binnen.

Met ruim 4 punten voorsprong werd de Onderneming van Klaas Postma de winnaar van dit weekend.  Bote Pietersma werd de nummer 2 gevolgd door Sjouke Kalsbeek. De plaatselijk favorieten konden helaas niet meedoen in de top. Pieter de Haas moest genoegen nemen met een 6e plek en Ygram Ykema werd 10e in het totaal klassement.  Nieuwkomer bij deze wedstrijden was schipper Wytse die zeilde in de pream Oeremis.

 Klik hier voor de volledige uitslag.

Wedstrijden Waldsein 9 + 10 mei 2015:

Vanwege de harde en in de loop van de dag toenemende wind is op zaterdag niet gezeild.
Zondag was het tegenovergestelde van zaterdag. Een "lyts koeltsje" waar prima op gezeild kon worden en in combinatie met een stralende zon perfect zeilweer, hoewel het voor sommigen misschien wel wat meer had mogen waaien.

Met de Waldseiner commissie was afgesproken dat er zo veel mogelijk wedstrijdjes zouden worden gezeild. Uiteindelijk zijn dit er 4 geworden.
Weekend winnaar is geworden Klaas Postma met de "Onderneming" met op een 2e plek Gerben Gerbrandy met de "Sietse" en 3e Sjouke Kalsbeek met de "Sijmen Durk".

Klik hier voor de volledige uitslag.Competitie 2014


Terherne:

De weekend uitslag van de wedstrijden in Terherne is gelijk aan die in Aldegea:

1. Praam nr. 22 de Sijmen Durk met schipper Sjouke Kalsbeek uit Raerd.
2. Praam nr. 35 de Sietse met schipper Gerben Gerbrandy
3. Praam nr. 9 De Onderneming met schipper Klaas Postma uit Woudsend.

 

Sjouke Kalsbeek wordt gefeliciteerd door voorzitter Lieuwe van Kampen van "Onder Ons".

  

Kampioen 2014 is geworden:

1.Pream nr. 35, de Sietse met als schipper Gerben Gerbrandy, 
2e Pream nr. 9, De Onderneming met als schipper Klaas Postma en 
3e Pream nr. 22, de Sijmen Durk met als schipper Sjouke Kalsbeek.

        

Op bovenstaande foto's v.l.n.r.  

1.Voorzitter Lieuwe van Kampen van "Onder Ons",  
2.Felicitaties van onze voorzitter Sjoerd Joustra voor kampioen 2014 Gerben Gerbrandy 
3. De winnaar van de "Zwaga bokaal" Sietse Bruinsma.
4. Alle deelnemende schippers aan de competitie 2014.

 

Klik hier voor de volledige uitslag van Terherne en de eindstand van de competitie.


Aldegea SWF:

" Spannende strijd in kampioenschap Fryske Boerepream te Aldegea- SWF"

Afgelopen weekend zijn onder ideale zeilomstandigheden de tweede serie van wedstrijden voor het FRYSK kampioenschap 2014 gezeild. Traditiegetrouw worden er op de zaterdag drie wedstrijden gezeild en op de zondag twee wedstrijden.  Op zaterdag gingen 12 praamen met wind NW 4 van start en werd er gezeild met een zogenaamde Gate baan. In het  begin van de middag nam de wind af naar kracht 3 en kwam meer uit westelijke richting, kortom prachtige omstandigheden die zorgden voor spannende wedstrijden met veel wisselingen en drie verschillende winnaars.

Op de zondag volgden de twee beslissende vervolgwedstrijden, met ook deze dag geweldige zeilomstandigheden, met een stevige NW wind kracht 4. De twaalf praamschippers en hun bemanning hebben allen hard gestreden  voor een plek voorin en wederom werd in deze wedstrijden veel  onderlinge strijd geleverd , met veel wisselingen in het wedstrijdveld.  Uiteindelijk is na vijf wedstrijden, met  een nipte overwinning van 0.1 punt voorsprong op de nummer 2, schipper  Sjouke Kalsbeek en zijn bemanning van de praam Sijmen Durk winnaar geworden.

De uitslag van de wedstrijden in Aldegea is als volgt;

1. Praam nr. 22 de Sijmen Durk met schipper Sjouke Kalsbeek uit Raerd.
2. Praam nr. 35 de Sietse met schipper Gerben Gerbrandy  uit Gau.
3. Praam nr. 9 De Onderneming met schipper Klaas Postma uit Woudsend.

Klik hier voor de volledige uitslag en de stand van de competitie.

De derde en laatste serie wedstrijden voor het Kampioenschap worden gezeild in Terherne in het weekend van 20 en 21 september  en hierna zal duidelijk worden wie de Frysk Kampioen voor 2014 zal worden.

Waldsein:

Afgelopen weekend vond de eerste van de 3 zeilweekenden voor het kampioenschap plaats.

Zaterdag werd gestart met een inspectie van alle deelnemende pramen. Speciaal is daarbij gelet op de originaliteitseisen die dit jaar zijn aangescherpt.

Het weer was tijdens de wedstrijden fantastisch, maar helaas met weinig wind. Toch lukte het de wedstrijdcommssie  om zaterdag 3 en zondag 1 wedstrijd te laten zeilen. Geen spectuculaire beelden maar wel veel spanning.  
De eerste 2 pramen geschipperd door Gerben Gerbrandy (1-ste) en Klaas Postma (2-de) hebben nu reeds een grote voorsprong opgebouwd. Zij waren in dit weekend een klasse apart.
Grote verrassing was Jentje Jonker, die helaas de eerste 3 wedstrijden miste maar bij de 4e wedstrijd keurig 2e werd.
De andere pramen zijn steeds meer aan elkaar gewaagd. De verschillen zijn minimaal zodat voor de komende 2 weekenden rond de plekken 3 t/m 12 een heftige strijd zal opleveren.

UItslag:
1    Praam nr. 35    schipper: Gerben Gerbrandy   (Gau)
2    Praam nr.   9    schipper: Klaas Postma          (Woudsend)
3    praam nr. 54    schipper: Dominicus Reekers   (Woudsend)Klik hier voor de volledige uitslag.

Het volgende wedstrijd weekend is in Oudega (ZWF). Eerste start zaterdag om 10.30 uur.  Hier zal op de wal commentaar worden geleverd zodat de toeschouwers de wedstrijd kunnen volgen.