Promoosjepreamreaksje 

Als fervent zeiler is het altijd leuk om eens iets nieuws uit te proberen. Maar hoe vaak krijg je nu die kans? Soms is een beetje toeval en een mailtje sturen al genoeg. Zo zag ik in het voorjaar een  bericht van de vereniging de Fryske Boerepream dat het mogelijk was om eens mee te doen met hun wedstrijden. Ik gelijk wat vrienden benaderd en als snel hadden we ons opgeven om mee te doen. Tijdens het wedstrijdweekend werden we gastvrij ontvangen door Auke Postma (vanuit het bestuur van de vereniging) en Sietse Bruinsma, eigenaar van de promo praam. Na een kort palaver gingen we aan boord van de praam en maakte we kennis met de twee bemanningsleden die met ons mee gingen. We voelde ons al snel thuis!

Met de zeilen omhoog was het even wennen voor ons maar vonden als snel onze draai aan boord. We hebben best wat ervaring met skûtsje en hebben leren zeilen op valken. Een praam bleek voor ons al snel de ideale mix van beiden. Het authentieke gevoel van een platbodem maar de wendbaarheid en het gemakt van een valk. Ideaal dus voor wedstrijdzeilers met een voorliefde voor platbodems.

De eerste wedstrijd was het even aftasten en voorzichtig aan doen maar. Helaas dus redelijk achteraan het veld op naar de boven boei. Maar als snel hadden we de smaak te pakken en haalde we wat pramen in. De 2e en 3e wedstrijd ging het steeds beter en konden we mooi meedoen in het middenveld. De laatste wedstrijd was helaas wat minder door de afnemende wind. Maar dat mocht de pret zeker niet drukken voor ons. Buiten de wedstrijden om was het ook allemaal goed geregeld vanuit de vereniging. We voelen ons dan ook op ons gemak, mede dankzij de gastvrijheid van Sietse Bruinsma en zijn bemanning.

Voor een ieder die eens kennis wil maken met het zeilen met pramen in wedstrijdverband is dit dan ook een zeer mooie kans en zeker aan te bevelen. Zelf gaan we deze winter de mogelijkheden verkennen om ook volgend jaar één of meer wedstrijd mee te doen.

Groet Marcel, Ben, Cathelijn en Hans 

Categorieën: Nijs